Det er vanskelig å reise fra hagen i lenger tid, og da vi kom hjem etter mer enn tre ukers fravær var det litt av et syn som møtte oss. Et herlig kaos av blomster og farger.

Vi har blant annet vært i Nederland og besøkt flere flotte hager. Fordi hagen trenger stell mens en er bortreist, så hadde vi byttet hus med venner av familien i Nederland. De var glade i hagestell og har tatt seg av vår hage i nesten tre uker kombinert med Norgesferie. Dette var den perfekte løsning for oss i år.

Da vi dro i slutten av juni var hagen godt i gang, og noen av de tidlige staudene var på retur. Årets sommerblomster stod i fullt flor da vi kom hjem. Det ser ganske heftig ut, og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har hatt helt kontroll på hvor høye noen av plantene kom til å bli. Når jeg sår frø så leser jeg på høyde av blomsterslaget og prøver å beregne dette når jeg setter plantene sammen. Jeg blander alltid litt gjødsel inn i jorden jeg planter ut småplantene i, og resultatet i fjor og i år er at mange blomster blir større og kraftigere enn det som er beskrevet på frøpakken.

Det er nå en gang slik at jeg elsker mangfoldet i hagen og å se at blomstene trives, og så får det bare være om det ikke blir helt slik jeg hadde sett det for meg med tanke på selve strukturen. Jeg sår mange blomster som dufter, og akkurat det er jeg veldig fornøyd med. Når jeg vandrer rundt i hagen og ser på alt som er i blomst kan jeg også nyte blomsterduft som aldri før. Det er mye å glede seg over, og det er jo det viktigste.

DSC_0781
Utsyn fra terrassen. Jeg synes det er vanskelig å få fram volumet og høyden i bildene. Blomstene i midten av bedene begynner å nærme seg en høyde på over 150cm. I bakgrunnen velter blomkarsen ut av det opphøyde bedet. Det er 50 cm høyt.
DSC_0773 (2)
I bedet på oppsiden av drivhuset står alt tett i tett etter hvert, og når en sitter på terrassen høres en evig summing fra all aktiviteten blant innsektene.
DSC_0845
Bedet her før trappen utvides stadig med nye blomster, og i omfang. I forgrunnen til høyre restene av “kornblomster” som har sådd seg selv. Nå skal de ryddes vekk.
DSC_0850
Jeg har en mann som elsker eccremocarpus. Det betyr at vi trenger flere steder i hagen hvor de kan få klatre. Her er et av stedene, og den vokser godt. Den har også begynt å blomstre.
DSC_1193 (2)
Blomstene til eccremocarpus fra bildet over. Eccremocarpus er opprinnelig fra Chile.
DSC_1166 (2)
Nå blomstrer det meste i krukkene foran drivhuset. Den rustne hunden ble med oss hjem fra Nederland.
DSC_1163 (2)
Når en har barnebarn så blir en lett fristet til å inkludere denne typen små artige innslag i hagen. Denne ble også med hjem fra Nederland.
DSC_1223 (2)
På framsiden av huset langs innkjørselen har jeg plantet en hel del lavendel. Årets cosmos og rosen jeg fikk av en venninne i fjor, passer godt sammen med lavendelen.
DSC_1229 (2)
Dette bedet utvidet jeg i fjor vår etter gravearbeidet i hagen, og jeg er godt fornøyd med resultatet. Jeg fyller på med sommerblomster som passer med fargene til rosene og staudene.
DSC_1235 (2)
Austin rosen Munstead Wood dufter bare helt fantastisk. Jeg plantet to ved siden av hverandre i fjor, og det ser ut til at de trives godt. Løvemunn passer godt sammen med rosen.
DSC_0994 (2)
Ton i ton, rose og løvemunn.
DSC_1251
Munstead Wood kan absolutt anbefales til den som er glad i roser som dufter. Vakker er den også.
DSC_1003
Kongelys ble en del av hagen i fjor, og jeg har ikke angret. Her står den fint til rosene og de andre blomstene rundt.
DSC_1015 (2)
Tett på denne verbascum eller kongelys. Jeg vurderer å prøve meg på andre farger også.
DSC_1240 (2)
Den første dagliljen åpner seg i år, og står vakkert til den svakrosa Austin rosen.
DSC_1023 (2)
Denne er hadde Claus Dalby sitt navn på seg og står flott i år.
DSC_1107
Bare en av mange store blomstergrupper på årets utgave. Beklager at jeg ikke skriver navnet, men har det ikke foran meg. Jeg kjøpte denne og flere andre i fjor, som var roseslag utviklet i Norge for norske forhold. De trives godt, så det stemmer nok.
DSC_1111
En av to klatreroser som vokser langs pergolaen.
DSC_1148
Vi gikk glipp av mye av blomstringen til liljene i år. Jeg er godt fornøyd med å ha plantet de som en del av bedet. Den gule blomsten foran er vill, men jeg lot den få vokse og bli en del av bedet.
DSC_0986
Liljene vi har valgt har varme farger.
DSC_1154
Helt på tampen av blomstringen.
DSC_1172 (2)
I år har jeg prøvd meg med en ny type prydtobakk. Denne blir rundt 150 cm høy og jeg så den for første gang på Flor og Fjære for mange år siden. Jeg er usikker på om jeg sår den neste år. Den har nettopp begynt å blomstre, og jeg får se hvordan den passer inn med det andre jeg har i bedene.
DSC_1113 (2)
Den hvite høye prydtobakk på nært hold.
DSC_1330 (2)
Isopp, løvemunn og busknellikk. Jeg sådde og plantet ut isopp sist sommer og de kommer igjen med stor vigør. Det er i grunnen ok.
DSC_1096 (2)
Den er også til glede for de små summende.
DSC_1194 (2)
I år står de fleste georginene i krukker på terrassene. Der kommer det ikke snegler.
DSC_1129 (2)
Det er første gang jeg har prøvd å så løvemunn og det frister til gjentakelse.
DSC_1120 (2)
Blomkarsen i urtebedet strutter.
DSC_1267 (2)
Da jeg plantet disse i fjor var jeg ikke klar over hvor store de blir. Det blir kanskje litt flytting til høsten.