Noe av det kjekkeste vi gjør sammen når vi besøker familien i Nederland, er å ta turen innom vakre hageanlegg som er åpne for publikum. Disse er ofte drevet av entusiastiske hageelskere, som har brukt mange år på å anlegge hagene vi får gleden av å vandre i og nyte. Dermed måtte jeg jo bruke bildet av min kjære og hundene som vandrer langs lavendelen.

 

DSC_0741
For en god idé å plante kjempe verbena med lavendelen.

DSC_0746

 

DSC_0744 (2)

Jeg funderer noen ganger over at vi har så få private hageanlegg av lignende type her hjemme i Norge. Hagene i Nederland har som regel salg av de samme staudene som du får se i spennende og vakre sammenplantninger. Etter å ha blitt inspirert, så får du gjerne ideer til hvordan du kan videreutvikle din egen hage. Det er jo klart at det skal mye til for å ha tilgang på så store arealer, men en kan jo få til noe i mindre skala.

 

DSC_0755 (2)
Gress er på full fart inn i norske hager, og her kombineres flere.

 

DSC_0752 (2)

Det veldig greit å kunne handle stauder til egen hage på selve hageanlegget, slik det også er vanlig å gjøre i England. For oss har løsningen vært å så sommerblomster og staudene i drivhuset her hjemme. Det tar lenger tid, men det resulterer i at en har mulighet til å produsere et større antall blomster til å fylle bedene. Det kan fort bli dyrt dersom en skal kjøpe inn alt.

Ofte har disse hagene en liten butikk og en koselig kafé hvor en kan sitte og bare nyte kreativiteten som ligger bak det en ser på. Enkelte tar også et par kroner i inngangspenger, men det er det absolutt verdt. Hundene er velkomne så lenge en holder de i bånd.

Bildene fra dette besøket er tatt i juli 2016. Jeg har bare ikke fått summet meg til å lage et blogginnlegg før nå. Da jeg kikket gjennom bildene fant jeg ut at jeg bare må dele. Det er så mye fint, og så fikk jeg litt inspirasjon til neste års beplantning i egen hage.

 

DSC_0722
Gress ispedd zinnia og kjempe verbena.

DSC_0723

 

DSC_0724

Jeg har sådd og plantet ut zinnia i hagen her hjemme. De har det mye bedre i år etter en varm og tørr mai måned uten snegler.

 

DSC_0725
Denne store varianten av prydtobakk er utrolig flott. Sammen med de høyreiste kjempe verbena svaier de sammen over bedet.

 

DSC_0727
Det er vanskelig å forstå høyde på blomstene ut fra et bilde, men både den hvite prydtobakken og kjempe verbena er ca 150cm høye om ikke mer.

 

 

 

DSC_0732
Hos oss ble den store prydtobakken noe vel kraftig i forhold til plantene rundt. Vi hadde nok trengt noe mer plass. Til gjengjeld er kjempe verbena et must.

 

 

DSC_0735
Legg merke til hvordan de bruker form.

DSC_0713

 

DSC_0677

DSC_0716

DSC_0710

DSC_0695

 

DSC_0701
Det er også bed med en mer blandet komposisjon. Vi har en svakhet for crocosmia (montbretia) og i “herreavdelingen” i hagen står de veldig flott under blomstringen her hos oss.

DSC_0698

 

DSC_0686

DSC_0680

DSC_0693

DSC_0692

DSC_0688

DSC_0678

DSC_0705

 

DSC_0675
Det var et knippe av bilder fra besøket vårt, og ettersom vi selv har mynder, så syntes vi det var morsomt at inngangen til hagen ble voktet av to liggende mynder.